Highlights tocht van 2 dagen

Just another WordPress site

Voor onze gasten en andere geinteresserden die er gebruik van willen maken hebben we een mooie route samengesteld.

Dit kan in 1 dag, maar het is raadzaam om het rustig in twee dagen te doen

Cyprus bezoeken zonder deze highlights te bezoeken is een gemiste kans. Hierbij een route van 2 dagen met een overnachting in het Troodos gebergte. 

Let op: bij sommige kloosters is bedekte kleding vereist.

Vanaf de villa is het eerste bezoek aan Chrysorrogiatissa. Na een mooie rit langs de laatst gebouwde stuwdam  gaan we door Panagia naar het eerste klooster met eigen wijnmakerij en een klein/aardig museum op de 1e verdieping. Staat niet aangegeven, maar gewoon naar boven lopen en kijken of het open is.

Even een kilometer verderop het Moni klooster.  Gewoon even naar binnen lopen en genieten van de rust die het uitstraald. Geen of weinig toeristen.

Nu rijden we een stukje terug (weer langs Chrysorrogiatissa) en gaan in het dorp richting het  Kykkos klooster (het beroemdste klooster van Cyprus).

Men kan twee asfalt wegen volgen. De groene weg is erg bochtig, maar leid je door de Ceder Valley. Doe af en toe het raam open en ruik de heerlijkelucht van de cederhout bomen.

Het Kykkos klooster  is in het jaar 1100, tijdens het bewind van de Byzantijnse keizer Alexios Comnenus, gesticht. Het klooster beschikt over een collectie zeldzame en kostbare iconen (waaronder een icoon van de hand van de evangelist Lucas). Kleurrijke mozaieken een schitterende kerk. In de kerk is een ingang voor een kleine museale ruimte die zeer de moeite waard is. Voor het grotere museum wordt entree geheven.  Klik op de link.https://nl.wikipedia.org/wiki/Kykkosklooster

Na het Kykkos gaan we naar Archangelos Michail Kerk in Pedoulas

De kerk van Archangelos Michail in Pedoulas werd opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ze werd gebouwd en gedecoreerd in 1474 en is een heel klein gebouw met het gebruikelijke hellende bergdak. De tempel dateert uit dezelfde periode, is intact en een prachtig voorbeeld in haar soort.

Nu is de keuze, of overnachten in Kakopetria Hotel tip: The Mill http://cymillhotel.com of in Kalopanagiotis  Hotel tip: Casuale Kalopanagiotis .https://www.casalepanayiotis.com Bij overnachten in Kakopetria wel eerst in  Kalopanagiotis het klooster Klooster van Agios Ioannis (St John) Lampadistis meenemen. Volg de borden naar beneden. Je komt door hele smalle eenrichtingstraatjes. Een klooster met 3 kerken in een. Een unieke ervaring. In deze kerk is  een fresco van de beroemde boom des levens.

Hotel tip: Casuale Kalopanagiotis . Bij overnachten in Kakopetria wel eerst in  Kalopanagiotis het klooster Klooster van Agios Ioannis (St John) Lampadistis http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/All/B842781146DBC6A9C225719900320552?OpenDocumentmeenemen. Volg de borden naar beneden. Je komt door hele smalle eenrichtingstraatjes. Een klooster met 3 kerken in een. Een unieke ervaring. In deze kerk is  een fresco van de beroemde boom des levens.

Vanuit beide hotels zijn de volgende kerken/kloosters aan te rijden óf de eerste dag óf de tweede dag.

Panagia tis Podythou

Panagia Podithou gelegen nabij het dorpje Galata, is een belangrijke kerk opgenomen op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. Opgericht in 1502, is het ooit toebehoorde aan een klooster. Haar schilderijen zijn van de Italo – Byzantijnse stijl, die verscheen op het eiland aan het eind van de 15e eeuw

Panagia tou Araka-kerk

De 12de-eeuwse kerk van Panagia tou Araka, opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, staat net buiten het dorpje Lagoudera en is de trotse bezitter van de mooiste fresco’s uit de late Comnenische stijl (1192) die wijd verspreid was in Griekenland, de Balkan en Rusland. Samen met de kerken van Asinou en Agios Nikolaos tis Stegis, wordt deze kerk beschouwd als één van de belangrijkste Byzantijnse kerken op het eiland. Bezoekers kunnen naar de priester vragen, die in de gebouwen naast de kerk verblijft, om hen te begeleiden naar de kerk.

Agios Nikolaos tis Stegis-kerk

De kerk van Agios Nikolaos tis Stegis “Heilige Nicolaas van het Dak” bij het dorpje Kakopetria maakte ooit deel uit van een klooster. Het is volledig geschilderd met muurschilderingen uit de 11de tot de 17de eeuw en wordt beschouwd als één van de interessantste Byzantijnse kerken op het eiland. De kerk dankt haar naam aan het sterk hellende houten dak dat diende om de kerk tegen de weersomstandigheden te beschermen. De Agios Nikolaos tis Stegis is ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst

Het volgende klooster/kerk op de route is het

Trooditissa klooster

De kerk en de kloostergebouwen dateren uit een latere periode, vanaf het einde van de 18de of de 19de en de 20ste eeuw. De erfstukken die in de kloosterkerk bewaard worden dateren ook uit die periodes. De huidige kerk, uit 1731, bevat waardevolle iconen, zoals een prachtig icoon van de Maagd Maria dat bedekt is met zilvergoud uit Anatolië.

Na de klooster en kerkjes gaan we op de terugweg een paar aardige plaatsjes aandoen.  

Eerst gaan we naar Pano Platres. Aardig plaatsje met souvenierswinkeltjes. Besteed er niet te veel tijd, maar ga naar Kato Platres ( Kato betekend laag) . Parkeer op de parkeerplaats en dwaal door de straatjes.

Hierna is Omodos de volgende stap. In deze plaats is het ongeveer luchtijd in één van de kleine straatjes. Ook een dorp om doorheen te dwalen met zijn glasblazer  (Demsi Glass Shop), autenthiek Cyprotisch huis van Socrates, leuke stalletjes en uiteraard een kerk. Omodos is een betoverend dorp die werkelijk heeft een natuurlijke geest en Cypriotische karakter behouden. Er zijn veel schoon geplaveide straatjes en vriendelijke taverne’s. https://nl.wikipedia.org/wiki/Omodos

Hierna rijden we in een keer door naar de kust. Dit kan ook via Anogyra, maar in de praktijk is over Pano Kavides sneller. Via de snelweg gaan we naar Paphos en eventueel terug naar Prodromi als het te laat wordt na een enerverende dag.

Agios Paraskevi in Geroskipou en Agios Neofytos bij Tala kunnen we aandoen, maar na twee dagen Troodos is dit wellicht een tripje voor een andere dag als u toch Paphos bezoekt.